Sunday, August 14, 2011

Herba Ayurveda yang cukup berkesan dalam rawatan ascites

Ascites adalah pengumpulan cecair di dalam rongga peritoneal. Ascites disebabkan biasanya disebabkan sirosis dan penyakit hati yang teruk. Kadang-kadang cairan yang dihasilkan adalah ringan dan tidak dapat dikesan luaran. Tetapi dalam kes yang teruk, bendalir membina sebahagian besar bahawa ia menyebabkan proses menggelembung perut yang teruk. Keadaan ini agak menyakitkan dan orang yang mengalami mendapati ia amat sukar untuk bergerak. Dalam bahasa Sanskrit, ascites dipanggil jalodara. Perkataan ini terdiri dari dua perkataan makna air Jala dan Udara perut makna.
Dalam keadaan normal, bendalir peritoneal kepada kuantiti tertentu, hanya cukup untuk memberi perlindungan yang diperlukan. Tetapi dalam sesetengah kes, jumlah cecair ini boleh meningkatkan secara drastik. Ini adalah apa yang membawa kepada ascites. Ascites itu sendiri adalah satu gejala kepada beberapa masalah yang serius. Kehadiran ascites boleh menunjukkan sirosis hati, hepatitis, kegagalan jantung, pericarditis dan juga kanser.
Orang yang mengambil alkohol yang berlebihan adalah berisiko sangat tinggi membangunkan sirosis, yang boleh menyebabkan ascites. Kurang bersenam juga dikaitkan dengan ascites. Orang yang menjalani gaya hidup tidak aktif dan tidur di siang hari boleh menderita akibat ascites lewat dalam kehidupan mereka.
Ascites boleh dielakkan dengan menjaga faktor-faktor tertentu seperti mengelak daripada minum arak. Alkoholisme bertanggungjawab bagi peratusan besar ascites berkaitan masalah di dunia. Ia juga boleh dielakkan dengan mengamalkan cara hidup yang aktif. Menjalankan membantu membina otot abdomen yang menghalang pengumpulan cecair di dalam rongga peritoneal.
Rawatan Ayurveda atau herba untuk ascites telah didapati di banyak negara untuk abad. Penyelidikan ascites dan komplikasi yang pelbagai telah menghasilkan penemuan sifat-sifat penyembuhan herba beberapa ascites.
Terminalia Arjuna adalah salah satu herba yang sangat berkesan dalam rawatan ascites (ascites treatment). Terminalia Arjuna tumbuhan perubatan unik yang digunakan secara meluas dalam perubatan Ayurveda untuk menyokong kesihatan jantung dan hati yang optimum. Herba ini memiliki sifat-sifat diuretik dan dengan itu ia berkesan dalam penyingkiran cecair yang berlebihan dari badan.Tecoma undulata mempunyai potensi khas sebagai herba pengumpulan pecah dan membantu dalam kontrak limpa. Ia digunakan dalam penyakit seperti gangguan ascites, hati dan limpa, penyakit kuning, hepatitis.
Nightshade hitam juga merupakan ramuan penting dalam persediaan Ayurveda untuk rawatan ascites disebabkan kerana sirosis hati. Nightshade hitam dikenali untuk sifat-sifat diuretik. Kantakari merupakan herba yang berkesan yang digunakan dalam rawatan ascites dan basal. Ia membantu dalam pembuangan itu semua cecair dalam badan orang yang.
Rawatan hati (liver treatment)Ayurveda Kamalahar produk terbukti cukup berkesan dalam rawatan gangguan hati, termasuk rawatan ascites, sirosis, hepatitis, sakit kuning. Ia adalah kombinasi herba yang hadir dalam Kamalahar yang menjadikannya sangat berkesan.

0 comments:

Post a Comment