Saturday, August 27, 2011

Hati berlemak boleh celaka kesihatan utama bagi rakyat Malaysia

Hati berlemak dijangka menjadi satu masalah kesihatan utama di Malaysia disebabkan oleh peningkatan gaya hidup mewah dan tabiat pemakanan yang miskin.

Yayasan Hati Malaysia itu berkata kedua-dua faktor ini telah membawa kepada obes banyak dan berat badan berlebihan rakyat Malaysia.

Hati berlemak agak harmlful. Malah ia telah menunjukkan kemajuan ke hati parut, pengerasan dan juga kanser hati.

Pengubahsuaian gaya hidup seperti senaman dan diet yang sihat adalah berkesan dalam mencegah hati berlemak dalam kebanyakan individu yang.

Kebanyakan pesakit asimptomatik dan biasanya ditemui keadaan kebetulan kerana ujian fungsi hati yang tidak normal atau hati yang diperbesarkan yang ditemui ketika mereka melihat doktor untuk sesuatu yang tidak berkaitan.

Enzim hati tinggi didapati dalam 50% pesakit dengan steatosis mudah (perubahan lemak). Sesetengah pesakit maju steatohepatitis bukan alkohol (Nash).

Ia berpendapat bahawa kira-kira 80% daripada individu yang mempunyai hati berlemak tidak akan mendapat penyakit hati yang ketara. 20% lagi akan membangunkan Nash. Dari ini, di antara 20% dan 30% akan pergi untuk membangunkan sirosis dan peringkat akhir penyakit hati, di mana rawatan yang sebenar adalah pemindahan hati.

Kamalahar perubatan Ayurvedic rawatan sangat berkesan bagi hati berlemak (fatty liver treatment). Ia mempunyai bahan-bahan ayurveda yang setiap berkesan untuk gangguan hati termasuk hepaitits, hati berlemak, sirosis, ascites.

Sunday, August 14, 2011

Herba Ayurveda yang cukup berkesan dalam rawatan ascites

Ascites adalah pengumpulan cecair di dalam rongga peritoneal. Ascites disebabkan biasanya disebabkan sirosis dan penyakit hati yang teruk. Kadang-kadang cairan yang dihasilkan adalah ringan dan tidak dapat dikesan luaran. Tetapi dalam kes yang teruk, bendalir membina sebahagian besar bahawa ia menyebabkan proses menggelembung perut yang teruk. Keadaan ini agak menyakitkan dan orang yang mengalami mendapati ia amat sukar untuk bergerak. Dalam bahasa Sanskrit, ascites dipanggil jalodara. Perkataan ini terdiri dari dua perkataan makna air Jala dan Udara perut makna.
Dalam keadaan normal, bendalir peritoneal kepada kuantiti tertentu, hanya cukup untuk memberi perlindungan yang diperlukan. Tetapi dalam sesetengah kes, jumlah cecair ini boleh meningkatkan secara drastik. Ini adalah apa yang membawa kepada ascites. Ascites itu sendiri adalah satu gejala kepada beberapa masalah yang serius. Kehadiran ascites boleh menunjukkan sirosis hati, hepatitis, kegagalan jantung, pericarditis dan juga kanser.
Orang yang mengambil alkohol yang berlebihan adalah berisiko sangat tinggi membangunkan sirosis, yang boleh menyebabkan ascites. Kurang bersenam juga dikaitkan dengan ascites. Orang yang menjalani gaya hidup tidak aktif dan tidur di siang hari boleh menderita akibat ascites lewat dalam kehidupan mereka.
Ascites boleh dielakkan dengan menjaga faktor-faktor tertentu seperti mengelak daripada minum arak. Alkoholisme bertanggungjawab bagi peratusan besar ascites berkaitan masalah di dunia. Ia juga boleh dielakkan dengan mengamalkan cara hidup yang aktif. Menjalankan membantu membina otot abdomen yang menghalang pengumpulan cecair di dalam rongga peritoneal.
Rawatan Ayurveda atau herba untuk ascites telah didapati di banyak negara untuk abad. Penyelidikan ascites dan komplikasi yang pelbagai telah menghasilkan penemuan sifat-sifat penyembuhan herba beberapa ascites.
Terminalia Arjuna adalah salah satu herba yang sangat berkesan dalam rawatan ascites (ascites treatment). Terminalia Arjuna tumbuhan perubatan unik yang digunakan secara meluas dalam perubatan Ayurveda untuk menyokong kesihatan jantung dan hati yang optimum. Herba ini memiliki sifat-sifat diuretik dan dengan itu ia berkesan dalam penyingkiran cecair yang berlebihan dari badan.Tecoma undulata mempunyai potensi khas sebagai herba pengumpulan pecah dan membantu dalam kontrak limpa. Ia digunakan dalam penyakit seperti gangguan ascites, hati dan limpa, penyakit kuning, hepatitis.
Nightshade hitam juga merupakan ramuan penting dalam persediaan Ayurveda untuk rawatan ascites disebabkan kerana sirosis hati. Nightshade hitam dikenali untuk sifat-sifat diuretik. Kantakari merupakan herba yang berkesan yang digunakan dalam rawatan ascites dan basal. Ia membantu dalam pembuangan itu semua cecair dalam badan orang yang.
Rawatan hati (liver treatment)Ayurveda Kamalahar produk terbukti cukup berkesan dalam rawatan gangguan hati, termasuk rawatan ascites, sirosis, hepatitis, sakit kuning. Ia adalah kombinasi herba yang hadir dalam Kamalahar yang menjadikannya sangat berkesan.

Khatore Farmaseutikal ketetapan pada Hari Hepatitis Sedunia untuk memperluaskan jangkauan Kamalahar perubatan ayurveda untuk pesakit hepatitis di seluruh dunia

Khatore Farmaseutikal ketetapan pada Hari Hepatitis Sedunia untuk memperluaskan jangkauan Kamalahar perubatan ayurveda untuk pesakit hepatitis di seluruh dunia Dunia hari hepatitis dipelihara pada 28 Julai setiap tahun. Dunia Hari Hepatitis adalah acara tahunan setiap tahun memberikan tumpuan antarabangsa bagi kumpulan pesakit dan orang yang hidup dengan hepatitis B dan C. Ia bertujuan untuk meningkatkan kesedaran global hepatitis B dan hepatitis C dan menggalakkan pencegahan, diagnosis dan rawatan. Jika Hepatitis adalah tidak dirawat dan tidak diurus, ia boleh menyebabkan sirosis hati dan komplikasi seperti kanser hati atau kegagalan hati.
Dunia hari hepatitis telah diketuai oleh perikatan hepatitis dunia sejak tahun 2007 dan pada Mei 2010, ia telah mendapat sokongan global dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Pada tahun 2010, 28 Julai telah dilantik sebagai HARI hepatitis DUNIA demi untuk menyediakan peluang untuk pendidikan, dan pemahaman yang lebih viral hepatitis sebagai satu masalah kesihatan awam global, dan untuk merangsang pengukuhan langkah-langkah pencegahan dan kawalan penyakit ini. Sebab 28 Julai telah dipilih juga untuk menghormati Nobel Laureate Prof. Blumberg yang menemui virus hepatitis B sebagai hari lahirnya pada 28 Julai.
WHO menganggarkan bahawa lebih 180 juta orang di seluruh dunia telah dijangkiti dengan virus hepatitis C (HCV) dan 350-400 juta orang lagi kronik dijangkiti dengan virus hepatitis B (HBV), virus yang 100 kali lebih berjangkit daripada HIV.
Kronik HBV dan HCV boleh mempunyai kesan yang serius. Ia telah membawa kepada sirosis hati dalam 20-25% dan hepato-sel karsinoma dalam 1-5% daripada kes-kes. Sirosis adalah akibat daripada penyakit hati yang kronik yang dicirikan oleh penggantian tisu hati oleh cystic, tisu parut dan nodul penjanaan semula (ketulan yang berlaku sebagai hasil daripada proses di mana tisu yang rosak dibangunkan semula), yang membawa kepada kehilangan fungsi hati. Ascites adalah komplikasi yang paling biasa sirosis, dan dikaitkan dengan kualiti hidup miskin, risiko meningkat pada jangkitan, dan hasil jangka panjang miskin. Lain-lain berpotensi mengancam nyawa komplikasi encephalopathy hepatik (kekeliruan dan koma) dan pendarahan dari varices esophageal. Sirosis umumnya tidak dapat dipulihkan, dan rawatan biasanya tertumpu kepada menghalang perkembangan dan komplikasi. Pada peringkat maju sirosis satu-satunya pilihan adalah pemindahan hati.
HBV akut mempunyai kadar kematian sehingga 2% pada warga tua. Angka-angka ini menunjukkan beban kedua-dua penyakit. Rawatan boleh didapati untuk kedua-dua tetapi mahal dan panjang. Vaksin yang selamat dan kos efektif wujud untuk HBV.
Kamalahar - ubat ayurveda menyediakan kos efektif rawatan hepatitis (hepatitis treatment) tanpa menyebabkan sebarang kesan sampingan. Ia terdiri daripada bahan-bahan herba yang telah diketahui untuk merawat gangguan hati terhadap beratus-ratus tahun. Bahan-bahan yang telah digunakan oleh ramai orang yang mengamalkan perubatan tradisional atau alternatif untuk mengukuhkan hati. Ia adalah gabungan mereka bahan-bahan seperti Tecoma undulata, Phyllanthus urinaria, ribes Embelia, Taraxacum officinale, Nyctanthes arbortritis dan Terminalia Arjuna yang menjadikan Kamalahar amat berkesan untuk rawatan ascites (ascites treatment), hepatitis, sirosis, hati berlemak, jaundis. Kamalahar tahun ini berkembang mencapai pada Hari Hepatitis Sedunia untuk mendekati lebih ramai pesakit. Matlamat Kamalahar untuk mencapai semua pesakit yang mengidap Hepatitis, Sirosis, Hati Lemak, ascites dan gangguan hati yang lain. Kamalahar telah dirawat gangguan hati berjuta-juta orang yang menderita daripada di bahagian timur India.